Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-06@15:27:35 GMT

تشخیص ۱۶۸ شهر تاریخی ایران با نقشه هوایی ۶۱ سال پیش

تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۷۵۴۸۷۷

تشخیص ۱۶۸ شهر تاریخی ایران با نقشه هوایی ۶۱ سال پیش

معاون میراث‌فرهنگی گفت: درگذشته محدوده بافت‌های تاریخی ۱۶۸ شهر به وزارت کشور ابلاغ شد،اما متأسفانه به آن توجهی نشد. بنابراین تصاویر هوایی سال ۱۳۳۵ اسناد خوبی است که بر اساس آن باید محدوده تاریخی شهرها مشخص شود حتی اگر بخشهایی از شهر از بین رفته باشد.

به‌گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محمدحسن طالبیان با اشاره به اهمیت محدوده و ظرفیت‌های ارزشمند شهرهای تاریخی کشور گفت: «شناخت درست محدوده و ظرفیت‌های تاریخی امری بسیار مهم است که قبل از هر اقدامی در شهرها و بافت‌های تاریخی باید به آن توجه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

»

وی با تأکید بر قرار دادن موضوع آموزش در حوزه محدوده شهرها و بافت‌های تاریخی به‌عنوان یکی از چالش‌برانگیزترین موضوعات حوزه میراث فرهنگی افزود: «با توجه به اینکه هم اکنون بافت‌های تاریخی کشور یکی از چالش‌های بزرگی است که هم اکنون با آن مواجه هستیم بحث آموزش و مشارکت متخصصان این حوزه اتفاق بسیار خوبی است که باید به‌صورت مداوم انجام گیرد.»

طالبیان تصریح کرد: «با توجه به اینکه سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به‌عنوان متولی بافت‌های تاریخی شناخته می‌شود، اما لازم است بدانیم که بافت‌های تاریخی موضوعی بسیار پیچیده است که با وجود دارا بودن محدوده‌ها و ضوابط اقداماتی که در میدان عمل صورت می‌گیرد بسیار متفاوت است از همین رو لازم است که تمام ارکان شهر به حفظ آن کمک کنند.»

وی تأکید کرد: «هرچند که داشتن قوانین و ضوابط درست لازمه طرح‌های موفق است، اما اگر سیاست یکپارچه‌ای وجود نداشته باشند و مدیریت شهری به تاریخ، ارزش‌ها و ظرفیت‌های موجود در شهر اعتقاد نداشته باشد؛ حتی با طرح‌های خوب هم نمی‌توان موفق عمل کرد.»

معاون میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به قرارگرفتن ضوابط میراث‌فرهنگی در طرح‌های بالادست اشاره کرد و گفت: «در چهار سال گذشته، با وجود مشکلاتی که وجود داشته تلاش شده است که محدوده‌های تاریخی در طرح‌های بالادست، تفصیلی و جامع انعکاس داشته باشد. در گذشته محدوده بافت‌های تاریخی 168 شهر به‌دست وزارت کشور ابلاغ شد، اما متأسفانه هیچ‌کس به آن توجهی نکرد به‌طوریکه متوجه شدیم این محدوده‌ها حتما باید در طرح‌های بالادست و تفصیلی انعکاس داده شود.

طالبیان بیان داشت: خوشبختانه هم اکنون دستاوردهای خوبی در این سه سال اخیر رخ داده است به طوریکه شورای عالی معماری و شهرسازی دو و سه مصوبه دارد که ضوابط میراث‌فرهنگی در طرح‌های بالادست قرار گرفته تا در طرح‌های تفصیلی و جامع اثر گذاری داشته باشد.»

وی در کارگاه آموزشی شناسایی و تدقیق محدوده بافت‌های تاریخی به تصاویر هوایی سال 1335 به‌عنوان یکی از مهم‌ترین اسناد برای تعیین محدوه تاریخی شهرها اشاره کرد و ادامه داد: «با توجه به این‌که محدوده تاریخی تعدادی از شهرها مشخص نشده لازم است که در این زمینهپژوهشصورت بگیرد. تصاویر هوایی سال 1335 اسناد بسیار خوبی است که بر اساس آن باید محدوده تاریخی شهرها مشخص شود حتی اگر بخش‌هایی از شهر از بین رفته باشد.»

طالبیان با تأکید بر اینکه توسعه پایدار با شناخت گذشته امکانپذیر است گفت: «در وهله نخست لازم است که شناخت دقیقی از محدوده تاریخی شهرها داشته باشیم، پس از آن تشخیص دهیم که چه اقدامی باید صورت گیرد. ما معتقدیم که ساخت آینده از تجربیات گذشته امکان‌پذیر است به‌طوری‌که اگر نتوانیم درک درستی از گذشته داشته باشیم، قطعا نمی‌توانیم وضع حال را بهبود ببخشیم و آینده بهتری را ترسیم کنیم.»

وی تصریح کرد: «در حوزه میراث‌فرهنگی که در آن اقدامات و فعالیت‌های چند‌رشته‌ای انجام می‌گیرد، نیازمند گفت‌و‌گو، نشست و کارگاه‌های متعدد هستیم. در دولت یازدهم این اقدامات آغاز شده و در دولت دوازدهم منابع قابل توجهی به مطالعات و پژوهش اختصاص پیدا کرده است. از همین رو، مشارکت و بهره‌گیری از افراد متخصص و چند‌رشته‌ای در این زمینه نیز بسیار اهمیت دارد.»

معاون میراث‌فرهنگی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری افزود: «خوشبختانه در دو سه سال گذشته برای تعدادی از شهرها و روستاهای مهم تاریخی طرح ویژه در نظر گرفته شده است و طرح ویژه نیز به این معناست که تمام دست اندرکاران، کمک و مشارکت کنند. در حال حاضر یک ضوابط عمومی تهیه شده است اما کافی نیست، با توجه به تنوع فرهنگی و جغرافیایی سرزمین ایران لازم است که هر شهر و بافت تاریخی دارای ضوابط ویژه باشد.»

وی مشارکت جوامع محلی و صاحبان شهرهای تاریخی را اتفاق بسیار بزرگ در حفظ بافت‌های تاریخی دانست و گفت: «ما در سرزمینی زندگی می‌کنیم که به‌صورت مداوم در حال تغییر و تحول است در این میان ضوابط و جریان بازدارندگی برای پاسداشت از ثروت و ظرفیت موجود بسیار اهمیت دارد، حضور جامعه محلی و صاحبان شهرهای تاریخی و دیگر دستگاه‌های دیگر که در موضوع شهر و روستا مشارکت دارند بسیار مهم است تا این کار چند‌رشته‌ای و فراگیر در راستای مدیریت یکپارچه اتفاق بیفتد.»

انتهای پیام/

R1014143/P1361/S2,23,25/CT47

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۷۵۴۸۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روستای تاریخی و کویری اصفهک، در راه جهانی شدن

معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان جنوبی گفت: روستای اصفه کغیک روستای تاریخی در دل کویر در راه جهانی شدن است.

به گزارش خبرنگار ایمنا از خراسان جنوبی، وحید بهفرنژاد با اشاره اقدامات بسیار خوبی که در روستای اصفهک انجام شده است، اظهار کرد: تعیین حریم، نقشه برداری، خواناسازی بافت، مرمت معابر و فضاهای عمومی، ایجاد اقامتگاه‌های بوم‌گردی و مرمت حمام قدیمی روستا که با مشارکت اهالی انجام شد و به عنوان حمام سنتی، مورد استقبال گردشگران قرار گرفته است، از جمله این اقدامات است.

وی افزود: راه‌اندازی پژوهشگاه خشت و گل در مدرسه قدیمی روستا که میزبان دانشجویان زیادی از سراسر کشور است و کارگاه‌های خشت‌زنی و معرفی انواع طاق‌ها، قوس‌ها و سایر ارکان و اجزا معماری ایرانی، راه‌اندازی هفت اقامتگاه‌های بوم‌گردی و مراکز پذیرایی در بافت روستا از دیگر اقدامات ارزشمند جامعه محلی روستا است.

معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان جنوبی ادامه داد: آسمان تاریک و پرستاره، فعالیت‌ها و ظرفیت‌های نجومی اصفهک که باعث برگزاری کارگاه‌های نجوم و ستاره‌شناسی در این منطقه زیبا شده از جمله جاذبه‌های این روستاست.

وی افزود: اصفهک یکی از ژئو سایت‌های ژئو پارک جهانی طبس است و زیرساخت برق و آب بافت اصفهک در قسمت‌های مرمت شده، ایجاد و شبکه برق به‌صورت زمینی و مخفی اجرا شده است.

معاون میراث فرهنگی خراسان جنوبی گفت: روشنایی معابر با چراغ‌های قدیمی بوده و بافت روستا فاقد آلودگی نوری است و در اقامتگاه‌های بوم‌گردی آن تولید زباله‌های ناشی از ظروف یک‌بار مصرف وجود ندارد و کاملاً سالم و بهداشتی هستند.

وی گفت: برگزاری جشن سده، شب چله، نوروز و عزاداری‌های ماه محرم از سنت‌ها و آئین‌هایی است که با شور خاصی در اصفهک برگزار می‌شود، آداب و رسوم، بازی‌های بومی و محلی، امامزاده زرگ، شب‌گردی در کویر، مشارکت اهالی و خصوصاً جوانان در مرمت و بازسازی روستا، مشارکت و همراهی زنان در تولید صنایع‌دستی و تولیدات و محصولات کشاورزی از مهمترین ظرفیت‌ها روستای اصفهک هستند.

احیای زنجیره ارزش صنایع دستی و سوغات روستای تاریخی اصفهک

حسنعلی فولادی، معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی خراسان جنوبی هم در این رابطه گفت: در روستای تاریخی اصفهک از توابع شهرستان طبس بیش‌از ۲۰ هنرمند صنایع دستی در ۱۵ کارگاه به‌صورت فردی و تجمیعی در بافت تاریخی روستا به‌کار تولید صنایع دستی مشغول هستند.

وی گفت: این هنرمندان در رشته‌های حوله‌بافی، پخل‌بافی و حصیربافی فعالیت دارند و محصولات تولیدی آن‌ها به جهت بسته‌بندی و عرضه هرچه بهتر سوغات منطقه کاربرد دارد.

فولادی افزود: از تولیدات حصیربافی و پخل بافی برای بسته‌بندی محصولات کشاورزی شامل خرما و سبزیجات تازه محلی بهره برده می‌شود و از پارچه‌های تولیدی نیز برای تهیه بسته نگه‌داری سبزیجات خشک محلی استفاده می‌شود.

وی افزود: نقش زنان در جامعه محلی و زنجیره‌ای مشارکت این تولیدات بسیار مؤثر بود و با ثبت این روستا در فهرست میراث تاریخی کشور و احیای بافت تاریخی آن زمینه ورود گردشگران زیادی برای بازدید از آن و خرید محصولات تولیدی فراهم شده است تا جایی‌که درحال‌حاضر دو برند ثبت‌شده برای عرضه محصولات کشاورزی در این روستا فعال شده‌اند.

کد خبر 751135

دیگر خبرها

  • اجرای ۱۰۷ میلیاردی پروژه دفع آب‌های سطحی در بافت تاریخی یزد
  • روستای تاریخی و کویری اصفهک، در راه جهانی شدن
  • تصویب مطالعات طرح ویژه تفصیلی بافت تاریخی شهر ارومیه
  • کشف اثر تاریخی، پیاده راه سازی در بافت مرکزی همدان را متوقف کرد
  • افتتاح نمایشگاه نقشه‌‌های تاریخی خلیج‌فارس و عروسک‌های بومی اقوام ایرانی
  • افتتاح دو نمایشگاه نقشه های تاریخی و کهن خلیج فارس و عروسک های بومی اقوام ایرانی
  • افتتاح دو نمایشگاه نقشه های تاریخی و کهن خلیج فارس و عروسک های بومی اقوام ایرانی برای اولین بار در خوزستان
  • شیراز؛ اولین شهر ایرانی که صاحب یک روز در تقویم شد
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد
  • ساخت فیلم تاریخی جدید در ایران